Bezuinigen op een uitvaart? Waarom niet?

Eén van mijn goede voornemens was: minder uitgeven. Toen wist ik nog niet dat ik in de tweede week van januari te maken zou krijgen met een fikse uitgave: de uitvaart van mijn vader. Ik werd al vrij snel na zijn overlijden geconfronteerd met het feit dat er géén uitvaartverzekering was afgesloten. Een flinke tegenvaller, maar het was nu eenmaal zo en daar moet je mee dealen. In eerste instantie ben ik gaan informeren bij familie en bekenden die al eerder met dit bijltje gehakt hadden, maar daar werd ik niet vrolijk van. Een beetje uitvaart kost blijkbaar zo tussen de 6.000 en 10.000 euro, afhankelijk van je wensen. Nu had ik wel een spaarpotje, maar bij lange na niet groot genoeg. Bovendien vond ik het gewoon bizar veel geld.

Kun je bezuinigen op een uitvaart en is het ethisch verantwoord? Mijn eerste prioriteit was toch dat mijn vader een waardige uitvaart zou krijgen en het kostenplaatje kwam op de tweede plaats. Met die gedachte ging ik zoeken op internet en ik kwam gelijk op de site van Budget Crematies en Begrafenissen. Het zag er veelbelovend uit: een basiscrematie zonder poespas kost ruim 1500 euro en voor het duurste pakket met alles erop en eraan betaal je rond de 4.000 euro. De prijzen voor een begrafenis liggen per pakket zo’n 500 euro hoger.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik twijfelde. De term ‘budget’ gaf me toch het gevoel van ‘kan het dan wel wat zijn?’. Was dit misschien de Aldi onder de uitvaartmaatschappijen? Mijn ‘beperkte’ budget, de tijdsdruk én de tientallen positieve reviews maakte dat ik er toch een telefoontje aan besloot te wagen. Vanaf het moment dat er werd opgenomen wist ik dat mijn vooroordeel inderdaad onterecht was. De persoon die het gesprek voerde nam gelijk alle zorg uit handen. Ik hoefde me werkelijk nergens meer druk om te maken. Er werd meegedacht, uitgevoerd en open en transparant gecommuniceerd.

Twee dagen na de uitvaart ontving ik een pakket met daarin keurig alle administratie. Hieruit maakte ik op dat Budget Crematies en Begrafenissen ‘gewoon’ onder Amstel Uitvaarten viel. Na een beetje zoeken bleek dit ook op hun website vermeld te staan, maar in alle hectiek had ik dat niet eerder gezien. Waarom dan toch zoveel goedkoper dan wanneer ik voor een uitvaart via de gewone weg had gekozen? Ik weet het niet. Ik vermoed omdat alles via internet of telefonisch wordt geregeld (er komt dus niemand bij je thuis), de uitvaart vrij eenvoudig is en in de daluren plaatsvindt. Dit laatste was in ieder geval bij mijn vader zo. Omdat ik koos voor een stille uitvaart zonder aanwezigen (dit was de wens van mijn vader) vond ik het geen probleem dat de uitvaart om 08.00 uur ‘s ochtends plaatsvond. Ik zag dit zelfs als een groot voordeel, omdat het toch een emotionele dag is…dan is het maar achter de rug.

Kortom: bezuinigen op een uitvaart? Het kan en wel zonder in te leveren. Uiteraard is het verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten, maar dan nog: waarom meer uitgeven dan noodzakelijk is? Wij hebben zelf een goede verzekering afgesloten, maar mocht het nodig zijn (voorlopig even niet hoop ik) zou ik weer voor Budget Crematies en Begrafenissen kiezen. Niet omdat het moet, maar omdat een ander het zeker niet beter zou doen.

Meer info over budget uitvaart vind je hier.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *