Budgetteren kun je leren: zelf wasmiddel maken

Ik wilde het al heel lang: zelf wasmiddel maken. De wasmachine draait hier overuren en ik geef een vermogen uit aan wasmiddelen. Zelf maken is goedkoop en bovendien is wasmiddel alles behalve goed voor het milieu, dus waarom niet? Maar zoals dat meestal gaat kwam het er maar niet van: te druk, te lui en wat voor excuses je nog meer kunt bedenken.

Tot ik op een ochtend zonder wasmiddel zat en het pijpenstelen regende (en ik dus geen zin had om door de regen naar de supermarkt te fietsen). Ik googelde wat en toen bleek dat zelf wasmiddel maken echt een fluitje van een cent was besloot ik het er op te wagen.

Wat heb je nodig?
5 liter water
80 gram zilversoda (te koop bij elke supermarkt en de Action)
80 gram zeep (ik gebruikte Sunlight zeep)
Een rasp (om de zeep te raspen)
Een pan
Een pollepel
Flessen om je wasmiddel in te bewaren

Hoe maak je het?

  • Rasp de zeep
  • Verwarm 1 liter water
  • Los de zeep en de soda op in het water
  • Voeg de resterende 4 liter water toe en roer goed
  • Giet het zeepmengsel in hersluitbare flessen

Ik gebruikte Sunlight zeep omdat ik dit toevallig in huis had. Ik werd op Instagram echter al snel op de vingers getikt omdat deze zeep blijkbaar niet echt milieuvriendelijk is en ik kreeg de tip in het vervolg Aleppo-zeep te gebruiken.

Soda bleekt, dus deze variant is alleen geschikt voor de witte was. Voor de bonte was laat je de soda weg.

Je kunt eventueel na het afkoelen etherische olie toevoegen voor een lekker geurtje. Ik vond dit niet nodig. Mijn wasmiddel rook zalig naar oma’s was (voor wie wel eens in het Openlucht Museum in Arnhem is geweest: het wasmiddel ruikt naar de wasserij die ze daar hebben).

En? Wast het net zo schoon als gewoon wasmiddel?
Nee. Ik vind van niet. Het is prima voor niet echt vieze was, maar de was van de pubers en dan vooral de sportkleding en handdoeken kreeg ik er echt niet mee schoon. Ik kocht dus al snel weer ‘gewoon’ wasmiddel. Het ruikt wel zalig en ik gebruik het nu voor kleding die niet echt vies is (ik heb tenslotte 5 liter!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *