It’s hip to wear ouwe meuk

Ik draag al sinds mijn pubertijd (bijna) alleen maar tweedehands kleding. Ik plunderde de kledingkast van mijn opa en oma (waar ik ben opgegroeid) en ging naar school in een veel te grote pantalon met bretels, een overhemd tot op mijn knieën of juist in een tuttenjurk met bloemen. Destijds werd ik nog weleens gek aangekeken, tegenwoordig krijg ik complimenten van pubermeisjes. Want het is hip om vintage kleding te dragen. Nu ben ik alles behalve hip en het is grappig dat ik nu eindelijk eens ‘in de mode ben’.

Hoewel, zo grappig is het nu ook weer niet. Doordat vintage kleding nu zo gewild is en de vraag groot, wordt het aanbod minder en stijgen de prijzen tot ongekende hoogten. Zo vond ik vorige week bij de winkel van het Leger des Heils een spijkerjurkje uit de jaren 80 waar ze maar liefst 35 (!!) euro voor vroegen. Bij het Leger.des.Heils!! Waar arme mensen kleding zouden moeten kunnen kopen. Ook bij de kringloopwinkels vragen ze tegenwoordig debiele bedragen voor tweedehands kleding. Met name de grote ketens denken dat ze vintage winkels zijn. Je bent tegenwoordig goedkoper uit bij Primark dan bij Rataplan. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn! Tweedehands heeft helemaal niets meer te maken met recyclen, maar alles met geld verdienen. Zoals helaas bijna alles.

Je eigen unieke stijl hebben is makkelijk als je kant en klaar gestylde outfits koopt bij één van de honderden vintage winkels die als paddenstoelen uit de grond schieten. Of als je bewust op zoek gaat naar vintage en retro items die een populaire influencer ook heeft. De échte tweedehandsliefhebber en snuffelaar vind het juist een sport om voor een paar euro een bloesje te vinden waar je hart sneller van gaat kloppen. Dat wordt echter steeds moeilijker. Gelukkig zijn er nog wat leuke markten en (kleine) kringloopwinkels waar dat kan. Je moet vaak door een hoop troep worstelen voor dat ene unieke item, maar dat is juist leuk! En met een beetje mazzel is die hele vintage- en retrohype binnenkort weer voorbij en loop ik straks, net als vroeger, weer gewoon voor l*l.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *