Kringloopwinkel uitgelicht: Kringloopcentrum-Overdie Alkmaar

Tijdens een snuffelsessie bij één van de andere kringloopwinkels in Alkmaar raakte ik in gesprek met een medestruiner. “Weet je wat een leuke kringloopwinkel is? Overdie!”. En zo rende ik daar een uur voor sluitingstijd naar binnen, want ‘een uur is toch tijd zat’. Niet dus.

Kringloopcentrum-Overdie is, in tegenstelling tot de meeste kringloopwinkels die steeds meer voor de gestylde vintagelook kiezen, nog een echte ‘uitdragerij’ (in de meest positieve zin van het woord). De winkel staat vol met van alles en nog wat. Meubels, snijsterijen, kleding, hoeden en petten en (letterlijk) dameskorsetten. Ik wist niet waar te beginnen. Bij wijze van spreken, want ik begin altijd bij de kleding en daar had ik binnen no-time mijn mandje vol. Het is hier een walhalla voor vintage-liefhebbers, maar let op: er is een speciaal vintage-rek vol pareltjes, maar de échte vintage- en retrospullen hangen gewoon in de rekken. Ik scoorde een geweldige hippiejurk en kaftan voor respectievelijk 7,50 en 4,00.

Verderop trof ik twee vriendinnen op leeftijd die verliefd om een dressoir heen dartelden. Niet geprijsd en dat leidde tot een vermakelijke situatie. “Dan is ie vast heel duur”, concludeerde de ene vriendin, “want hij is nog als nieuw”. Na wat gebakkelei besloten de dames een medewerker naar de prijs te vragen. Bij het horen van de prijs (“Doe maar vijf tientjes”) barstten beiden in opgewonden gejubel uit: “Wat goedkoop! Dan doe ik die stoel ook!”. Dit scenario blijkt kenmerkend te zijn voor de winkel.

“Ik doe mijn uiterste best om een echte kringloopwinkel te blijven”, legt eigenaar Martijn Krab uit. “Ik kan er wel een sticker van 150 euro op plakken, maar dan ga ik aan het concept voorbij”.

Martijn begon Kringloopcentrum-Overdie ruim een jaar geleden samen met partner Ismael Ettajiri, na jarenlang bij een kringloopwinkel gewerkt te hebben. Ismael is ook eigenaar van een ontruimingsbedrijf in Amsterdam, waardoor Overdie niet alleen ingebrachte spullen van particulieren verkoopt, maar ook opbrengsten uit faillissementen, ontruimingen, erfenissen etc.

Martijn: “Ik vind duurzaamheid belangrijk. We willen de afvalberg verminderen. Mensen doen zoveel dingen weg die nog prima bruikbaar zijn. We doen daarom ook veel zaken met de repair-shop hier verderop. Wat de één weg doet, daar is een ander weer heel blij mee en dat is volgens mij waar een kringloopwinkel voor bedoeld is”.

Ik had het zelf niet beter kunnen formuleren. Hoe graag ik ook bij de kringloopketens kom, het is een verademing om weer eens écht te kunnen te kunnen snuffelen en oprecht blij te zijn met een vondst. Ik ging met 2 volle shoppers de deur uit. Ook leuk: tijdens het optellen van de prijskaartjes werd er opeens gezegd: “Ach, doe maar twee tientjes”. Zodat ik, net als de twee dames waar ik het over had, ook in jubelstemming de zaak verliet. Voor deze keer, want ik kom héél snel weer terug en dan zorg ik dat ik meer tijd heb. De winkel heeft maar liefst een oppervlakte van ruim 900 m2 (!) en ik heb denk ik maar de helft gezien (volgende keer misschien wat minder kletsen).

Kringloopcentrum Overdie
Bestevaerstraat 51
1812PB Alkmaar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *