Wat is jouw excuus? – Esther Jacobs (boekrecensie)

Esther Jacobs (1970) heeft geen baan, relatie, geld, pensioen, rijke familie of andere zekerheid. Toch reisde ze door meer dan honderd landen, zamelde miljoenen euro’s in voor goede doelen, woont op een tropisch eiland en werkt slechts enkele maanden per jaar. Iedereen kent haar actie Coins for Care, waarmee ze rondom de invoering van de euro overgebleven buitenlandse muntjes inzamelde voor goede doelen. Daarna zette ze de vastgeroeste goededoelenwereld op zijn kop met haar roep om meer transparantie. Ze deed ook mee aan het realityprogramma Expeditie Robinson, waar ze werd weggepest van het onbewoonde eiland.Ondanks alle tegenslagen en tegenwerking bleef Esther glimlachen. Ze wist uiteindelijk de situatie naar haar hand te zetten en haar doelen te bereiken.

In Wat is jouw excuus?  beschrijft Esther achttien veelgebruikte excuses om dat we willen bereiken, juist niet te doen. In ieder hoofstuk pakt ze een ander excuus aan, varieren van ‘ik heb geen geld’ tot ‘Wat zullen anderen van mij denken?’Aan de hand van haar eigen ervaringen neemt ze ons mee langs pieken en dalen die we allemaal in ons leven tegenkomen en laat zien dat er nooit echt een excuus is, wanneer je iets écht graag wilt.

Uit Wat is jouw excuus?
“..tot dan toe had ik altijd vanzelfsprekend aangenomen dat mijn hele leven nog voor me lag. Maar stel dat er echt iets zou gebeuren? Met de aarde of met mij? Hoe zou je je leven inrichten als je van tevoren wist dat je tijd beperkt was?”

Review
Tegen de verwachting in is Wat is jouw excuus? geen standaard zelfhulpboek. Het is meer een dagboek dat begint met haar deelname aan Expeditie Robinson, om via een terugblik naar haar studententijd uiteindelijk te eindigen bij haar actie Coins for Care. De layout van het boek versterkt het dagboekprincipe. Het staat vol met foto’s, krantenknipsels, zelfgeschreven briefjes, citaten, treinkaartjes en souveniers, waardoor je het gevoel krijgt een kijkje te nemen in een persoonlijk plakboek.

Kortom, Wat is jouw excuus? is een prachtig boek, waarin je wordt meegesleept in het leven van deze bijzondere vrouw. Je leeft mee met alle pieken en dalen die zij tegenkomt. Na het lezen van het boek zul je zeker gemotiveerd zijn om je eigen dromen nog eens onder de loep te nemen. Want ook als je er niet in slaagt je droom te verwezelijken, zul je iets waardevols geleerd hebben. Leef je leven met passie, dan word je een gelukkig mens, is wat deze inspirerende schrijfster ons wil meegeven.

352 pagina’s/A.W. Bruna Uitgevers/ISBN 9789022996584 (alleen nog tweedehands verkrijgbaar)

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *